abc alabastrowy

Wpisy prywatne

kulinaria

prawdziwa polska kuchnia w Krakowie

Kraków- nie tylko zabytki, jednakowoż też wyśmienita kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i najbardziej bogatych w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Jednak stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz śliczne zabytki – to też sztuka kulinarna i lokalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Duża grupa wędrowców zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, kiedy chodzi o dania i regionalne produkty.

prawdziwa polska kuchnia w Krakowie

   

Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez idealnych towarów. Kraków słynie przede wszystkim z zdumiewającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Gigantycznym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te towary wielokrotnie tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – lokalne dania oraz potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezlik przepysznych regionalnych produktów – podróżnicy w większości wypadków wyszukują gotowych dań, które za pomocą doznań kubków smakowych zaprezentują tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych są w stanie pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub ewentualnie karp zatorski wędzony. Miłośnicy zup muszą skosztować żurek po krakowsku lub też barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to przysmak, który można traktować jako zwykły specjał. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go także charakterystyczne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Zazwyczaj obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub też kompozycją suszonych ziół.
Mniej popularnym, chociaż także uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po charakterystycznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kariera/   
Jak widać, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem i Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, którzy wypatrują oryginalnych, polskich regionalnych kuchni oraz produktów, za pomocą których mogą o wiele przyzwoiciej poznać Kraków oraz jego okolice.